Dėl neadekvačių reikalavimų atsidarys tik dalis lauko kavinių

Reklama baigsis po sek.

LR Vyriausybė balandžio 15 dieną priėmė sprendimą, kad nuo rytojaus duris lankytojams atverti jau gali viešojo maitinimo įstaigos, klientus aptarnaudamos tik lauko kavinėse (taip pat maitinimo įstaigos, esančios jūrų, oro uostuose). Nors verslininkai džiaugiasi leidimu tęsti veiklą, visgi nuotaikas temdo keliami aukšti ir nepagrįsti reikalavimai bei nežinomybė.

Nuotaikos yra dvejopos. Iš vienos pusės džiaugiamės ir labai laukėme šio sprendimo, iš kitos pusės – visi iki šiol gyvena nežinomybėje, nes kažkokie nutarimai, sprendimai keičiasi, gali būti įvedami papildomi reikalavimai. Kavinės daro laikinus sprendimus, kai kurie stengiasi prasiplėsti turimą plotą. Esame priklausomi ne tik nuo valdžios sprendimų, bet ir nuo oro sąlygų – savaitgalį artėja šalčiai. Niekas nežinome, kokie nauji reikalavimai atsiras rytoj, gal jų sumažės, gal padaugės, gal apskritai reikės užsidaryti“, – teigė Jevgenij Sokolov, restobaro vadovas.

Verslui labiausiai trūksta argumentacijos, kodėl yra vieniems tokios sąlygos, kitiems – kitokios ir kodėl būtent taip daroma. Argumentacijos labai trūksta“, – neslėpė Inga Česnakienė, „Nesė Group“ vykdančioji direktorė.

Piktinamasi, jog saugiam veiklos atnaujinimui nustatyti itin griežti reikalavimai, kai kurioms įstaigoms atimantys galimybę dirbti. Kavinių savininkų nuotaikas temdo ir tai, kad Sveikatos apsaugos ministro, operacijų centro vadovo nustatytos darbo sąlygos visų pirma nebuvo su jais derinamos, be to, jos diskriminuoja mažesnius plotus turinčius verslininkus.

Reikalavimai viešojo maitinimo įstaigoms buvo staigmena. Praėjusią savaitę paskelbusi Vyriausybė užsiminė tik apie darbo laiko ribojimą (7-21 val.) ir galimų asmenų prie vieno staliuko skaičių. Tačiau papildomos ir likus dviem dienom iki atsidarymo paskelbtos nuostatos nebuvo derintos.

Niekas nederino, neklausė, ar logiškos tos priemonės. Mes patys turėjom nuolat ieškoti internete, gal jau yra nustatytos sąlygos. Dabartinė Vyriausybė tiesiog paėmė tai, kas buvo nustatyta pernai, padarė „copy-paste“ ir viskas. Jau pernai visiems buvo aišku, kad reikalavimai – nesąmoningi, prasilenkiantys su realybe, dabar – ir vėl tas pats. Mes nesakome, kad nenorime saugumo taisyklių, norime. Bet viskas turi būti proto ribose“, – teigė Vilniaus naktinio aljanso pirmininkas Mark Adam Harold, pridurdamas, kad dėl neproporcingų sąlygų sostinės senamiestyje nuo rytojaus atsidarys du trečdaliai kavinių.

Atstumų reikalavimai – neadekvatūs, neargumentuoti

Antrojo karantino švelninimo sąlygose numatyti kiek kitokie veiklos atnaujinimo reikalavimai viešojo maitinimo įstaigoms. Praėjusiais metais buvo nustatytas 2 metrų atstumas tarp staliukų, dabar pastarasis turi būti matuojamas ne tarp lauko baldų, o tarp prie atskirų stalų sėdinčių asmenų. Tai kavinėms tik dar labiau sumažina galimų priimti klientų skaičių, nes ir pačių stalų kiekis tenka sumažinti iki minimumo.

Reikalavimas išlaikyti atstumus, automatiškai apriboja vietų skaičių, yra prarandama dalis ploto, sumažėja ir aptarnaujamų žmonių kiekis“, – J. Sokolov.

Keliami reikalavimai tiems, kurie turi didesnius plotus nėra tokie reikšmingi galbūt. Tačiau toms kavinėms, kurių plotai maži arba jos pagal naujus keliamus reikalavimus net neturi galimybės pasistatyti lauke staliukų, toms įstaigoms karantinas tęsiasi. Kai kas net neatsidarys“, – teigė „Nesė Group“ vykdančioji direktorė Inga Česnakienė.

Vadovaujantis reikalavimais, priimtu Vyriausybės leidimu tęsti veiklą pasinaudos Klaipėdoje, Danės krantinėje esančios kavinės, turinčios įstiklintas terasas ir nemažus erdvės plotus, tačiau durų klientams taip ir neatvers viešojo maitinimo įstaigos, įsikūrusios centrinėje senamiesčio dalyje, greta Teatro aikštės. Veiklos atnaujinimas gali tapti nuostolingu pasistačius tik vieną staliuką ir iš prastovų atšaukus darbuotojus. Be to, lauko kavinių veiklą apkartino ir kitas naujas reikalavimas.

Šiemet naujojo sveikatos apsaugos ministro pakoreguotuose reikalavimuose atsirado ir papildoma sąlyga – atstumo reikalavimas ne tik tarp sėdinčiųjų prie staliukų lauko terasoje, bet ir tarp pėsčiųjų takų.

Taip pat turi būti užtikrinta, kad prie stalų sėdintys lankytojai nuo keleivių takų, keleivių įsodinimo vartų, pėščiųjų takų, gyventojų praėjimų į kiemus ir (ar) laiptines būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu“, – rašoma SAM parengtame sprendime.

Šita problematika atsiranda ypač toms lauko kavinukėms, terasoms, kurios įsikūrusios prie pastatų arba ant važiuojamosios kelio dalies (Klaipėdos senamiestyje tokių – dauguma (aut. past.)) Mes skaitėme tuos reikalavimus paraidžiui ir svarstėme, kaip pasisatyti tuos staliukus, jeigu šaligatvis pats yra metro pločio? Arba lankytojus išrikiuoti palei sieną? Ar kaip? Tai iš tiesų toms kavinėms, kurios turi mažus plotus, jie negali net startuoti pagal šiuos reikalavimus, nes galėtų pastatyti vieną staliuką, ir tai kažin ar tilptų. Argumentų nėra ir nesuprantam, kur logika“, – neslėpė I. Česnakienė.

Prognozuojama, kad Klaipėdos senamiestyje atsidarys vos viena kita lauko kavinukė, kuri išdrįs rizikuoti ir dirbti iš idėjos, nes keliami veiklos atnaujinimo reikalavimai riboja galimybes generuoti pajamas.

Panaši situacija klostosi ir Viilniuje. Senamiestyje įsikūrusios kavinės neturi reikalavimus atitinkančio ploto, kad galėtų įrengti lauko terasas.

Įsivaizduokite, šaligatvis ir šiaip metro, pusantro ploto, tai jeigu pastatai staliuką, dar reikia numatyti mažiausiai vieną metrą nuo pėsčiųjų tako pagal dabar galiojančius reikalavimus. Tai siauroje gatvelėje, tas šaligatvis realiai turėtų būti 4,5-6 metų pločio. Tokių nėra. Tai sako, leidžiam dirbti, bet paskui tokias sąlygas nustato, kad iš tikrųjų vos vienas kitas gali tai daryti realybėje“, – piktinosi M. Adam Harold.

Atsižvelgdami į esamus nustatytus atstumų ribojimus, uostamiesčio viešojo maitinimo sektoriaus verslininkai norėtų lankstesnio savivaldybės požiūrio į galimybes pasididinti lauko kavinių plotus.

Iš savivaldybės yra laukiama tikrai gerų, logiškų sprendimų, nes yra daug kavinių, kurios užima net parkavimo vietas, ar, tarkim, Klaipėdos atveju, krantines. Tai šiuo momentu reikia pažiūrėti lanksčiai tam, kad kavinės galėtų saugiai praplėsti savo plotus ir priimti daugiau lankytojų arba bent jau tokį patį kiekį, koks buvo praėjusiais metais. To reikalauja nustatytos griežtos sąlygos, reikėtų atsižvelgti į tai“, – teigė J. Sokolov, restobaro savininkas.

Valgyti – tik lauke, prie staliuko 2 asmenys arba vienas šeimos ūkis

Praėjusiais metais švelninant karantino sąlygas ir leidžiant veiklą iš dalies atnaujinti viešojo maitinimo įstaigoms, prie vieno staliuko lauko kavinėje buvo leidžiamas didesnis asmenų skaičius. Dabartiniuose reikalavimuose nustatyta, kad klientų gali būti ne daugiau nei 2 asmenys arba vienas šeimos ūkis.

Pasak Vilniaus naktinio aljanso pirmininko, personalas neturi jokių instrumentų patikrinti, ar prie staliuko sėdintys daugiau nei 1 asmuo yra vienas šeimos ūkis. Viešojo maitinimo įstaigų atstovai šį reikalavimą vadina absoliučiai teisiškai nepagrįstą.

Na, niekaip neįmanoma identifikuoti. Buvo kvailų bandymų Anglijoje, kai buvo prašoma atsinešti vandens ar elektros skaitiklių parodymus, sąskaitas, kuriose būtų gyvenamos vietos adresas. Neįmanoma nustatyti. Jeigu vasario mėnesį, kai mes pateikėme savo siūlymus, valdžia galėjo pasakyti, mes galvojame nustatyti vieną šeimos ūkį, mes būtumėme pasakę, kad to neįmanoma įgyvendinti, būtume atradę kitokį sprendimą. Dabar mes turim labai kvailą situaciją, kai skelbiamos taisyklės, kurių neįmanoma įgyvendinti. Gyvename teisinėje valstybėje, to negalima padaryti“, – teigė M. Adam Harold.

Papildomi reikalavimai

Patvirtintose saugios veiklos atnaujinimo nuostatose numatyta, kad į kavinę atvykę klientai valgyti gali tik prie staliukų, nevartojant maisto ir gėrimų reikia dėvėti veido kaukes bei laikytis kitų higienos reikalavimų. Personalas taip pat turi užtikrinti, kad atvykusieji negautų dažnai liečiamų ir dezinfekuoti negalimų produktų.

Maitinimo įstaigose draudžiama:

maitinimas savitarnos principu, kai maistą įsideda patys lankytojai;

cukrus, druska, padažai ir kiti maisto produktai bendro naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai;

siūlomi apklotai lankytojams;

daugkartinio naudojimo meniu, kuriuos liečia lankytojai. Jeigu tokie naudojami – jie turi būti dezinfekuojami po kiekvieno naudojimo;

daugkartinio naudojimo staltiesės ar padėkliukai, kurių negalima nuvalyti (skalbti) ir dezinfekuoti po kiekvieno apsilankymo.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Daugiau straipsnių